Puntea viselor, de Lesley Downer

O poveste fascinantă care ne poartă in îndepărtata Țară a Soarelui- răsare, în epoca Ultimului Samurai în preajma anului 1870. Tărâmuri exotice, tradiții și obiceiuri uimitoare, conflicte pustiitoare- o epocă în plină schimbare, când, după sute de ani de conservatorism, civilizația occidentală începe să pătrundă în cultura tradițională. Lumea evocată în romanul lui Lesley Downer este plină de viață, facem cunoștință cu forfota mulțimii din piețe, intrăm în casele japoneze, ne plimbăm prin grădinile lor, asistăm la ceremonia îmbrăcării chimonoului, la ritualul servirii ceaiului, cunoaștem secrete. Pe scurt-suntem înconjurați de forme, gusturi, parfumuri, sunete, emoții care ne copleșesc.

O poveste de dragoste

Dar, nu-i așa, oriunde trăiesc oameni este și iubire. Povestea de dragoste dintre Taka, fiica unei faimoase gheișe și a generalului Kitaoka și Nobu- un băiat sărac din nord care este angajat ca servitor în casa fetei ne emoționează ca și cunoscuta poveste a lui Romeo și a Julietei.
Frumoasa Taka face parte din clanul care deține puterea- Satsuma iar Nobu este din clanul dușman-Aizu masacrat în timpul războiului civil chiar de armatele din sud. Nimic însă nu poate opri iubirea dintre cei doi, nici despărțirile, nici disputele familiilor lor, nici diferențele sociale, nici chiar războiul. Reușesc să găsească drumul spre celălalt pășind pe fragile punte a viselor, ocrotiți parcă de Tanabata, Sărbătoarea stelelor.
Tanabata, celebrată în Asia de aproape 2000 de ani, vorbește depre iubirea Prințesei țesătoare- Vega și a ciurdarului- Altair, uniți în iubire prin căsătorie și totuși despărțiți de Râul Cerului- Calea Lactee. Legenda spune că doar o dată pe an au voie să se întâlnească, de Tanabata, atunci când dorințele se aștern pe fășii de hârtie colorată și se atârnă pe ramurile de bambus, când speranțele se împlinesc…
“Foșnetul frunzelor de bambus
legănându-se peste streșini
stelele sclipesc
fire de nisip, aur și argint.”

Autor: Magdalena Cheta
-Profesor-

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *