Te doare capul când simți anumite parfumuri? Află de ce!

Oamenii pot mirosi peste un trilion de arome diferite. Dar reacția a doi oameni aleși aleatoriu nu va fi niciodată aceeași, atunci când sunt expuși la același parfum. 

În timp ce anumite mirosuri sunt unanim văzute ca fiind neplăcute, cum ar fi izul de alimente râncede, reacția oamenilor la alte mirosuri este, mai degrabă, o experiență personală. 

Iar acest lucru se face simțit mai ales când vine vorba despre parfumuri. De exemplu, pentru foarte multe femei, aroma de parfumuri Tom Ford, Juliette has a Gun sau Montale, adesea puternică sau florală, pare desprinsă din Rai, în vreme ce pentru altele, poate deveni de-a dreptul problematică și se poate manifesta prin reacții alergice sau dureri de cap. Motivele acestor diferențe nu sunt gusturile mai mult sau mai puțin cizelate, dimpotrivă, în spatele lor stau explicații științifice. Iată de ce ai putea experimenta dureri de cap atunci când simți un parfum:  

Emoțiile 

Dintre toate simțurile, cel olfactiv este singurul care are legătură directă cu sistemul emoțional. Se crede că motivul acestei legături este faptul că mirosul este primul simț care a evoluat, în cazul oamenilor. Asta înseamnă că nu percepem mirosul în funcție doar de chimicalele aromate care ni se prezintă, ci și în asociere cu amintirile aromelor similare. În acest fel, un parfum poate avea impact asupra felului în care te simți. 

Să zicem că testezi o serie de parfumuri niche, pentru a-ți alege următoarea aromă semnătură. Dacă un ingredient te va face să asociezi mirosul cu o amintire neplăcută, emoțiile tale negative nu vor întârzia să apară, determinându-ți corpul să genereze o serie de reacții, ca răspuns la stres. Acest răspuns este felul în care corpul tău reacționează la pericol sau anxietate și se poate manifesta printr-o serie de schimbări fizice, din cauza faptului că creierul tău va fi în alertă. Una dintre posibilele schimbări este tensiunea resimțită la nivelul capului și al gâtului. Explicația acestei reacții e simplă și are legătură cu vasodilatația. La rândul său, vasodilatația activează receptorii senzori și poți percepe senzația ca pe o veritabilă durere de cap. Felul în care răspundem la anumite mirosuri este o experiență personală, care are la bază numeroase alte experiențe unice, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de asocierile pe care le facem și de reacțiile pe care le avem. Cu alte cuvinte, dacă simți că te doare capul atunci când percepi anumite mirosuri, este foarte posibil ca acest lucru să aibă legătură cu o amintire olfactivă puternică și negativă din experiența ta personală. 

Problemele sinusurilor 

Chimicalele care activează semnalelel olfactive în creier, denumite odorante au capacitatea de a ne irita, uneori, sinusurile. Fumul, parfumul și clorina sunt odorantele care provoacă cel mai des iritații la nivelul sinusurilor. 

Sinusurile tale sunt alcătuite din patru cavități distincte formate în oasele faciale. Fiecare este delimitată de o membrană care secretă mucus. Acesta are rolul de a capta particulele și alergenii care pătrund în nas și în gură. Dar, pentru a îndepărta aceste particule sau potențialii iritanți, organismul produce mai mult mucus, provocând simptome similare celor ale alergiilor. Drept urmare, reacționează și sistemul imunitar și provoacă vasodilatație și inflamații, rezultatul final fiind o durere de cap. 

Numeroase odorante pot provoca simptome similare celor alergice, care duc la instalarea durerilor de cap. Anumite mirosuri pot avea chiar o acțiune directă asupra nervului care transmite semnale senzoriale creierului – calea trigeminală. Atunci când acest traseu este stimulat, provoacă inflamație, deoarece percepe mirosul drept o amenințare pe care doar sistemul imunitar o poate învinge. De aceea, anumite produse de curățenie sau fumul de țigară îți pot provoca instantaneu dureri de cap. 

Intoleranța la anumite mirosuri 

Osmofobia este definită ca intoleranța la mirosuri. Deși este o afecțiune destul de rară, persoanele care suferă de dureri de cap cronice sau migrene suferă, adesea, și de osmofobie sau sunt predispuși la aceasta. Unele studii arată că expunerea la mirosuri puternice pentru perioade mai lungi de două ore poate declanșa dureri de cap. Fumul de țigară, parfumurile, produsele de curățenie sunt asociate cu aromele care declanșează cel mai des migrenele. 

Sistemul nervos al persoanelor care suferă de migrene poate fi foarte sensibil la stimulii din viața de zi cu zi, dar că există o sensibilitate crescută la mirosuri în prima dintre cele patru etape distincte ale migrenelor. Dacă suferi de migrene, e foarte posibil să experimentezi semnele premergătoare ale durerilor din această etapă, cum ar fi faptul că ți se întâmplă mai des să caști sau poftești la anumite mâncăruri. De asemenea, mirosurile care nu te deranjează în mod obișnuit pot deveni, în această fază, extrem de supărătoare. 

Sunt necesare mai multe cercetări științifice în ceea ce privește simțul olfactiv și reacțiile pe care le avem la anumite mirosuri. Dar, în principiu, descoperirile de până în prezent îți pot explica cele mai probabile cauze ale durerilor de cap pe care le experimentezi atunci când simți anumite mirosuri. Pentru a te elibera de durere, e indicat să ieși afară și să simți aerul curat și, la nevoie, poți trișa cu un analgezic ușor, pentru a ameliora simptomele. 

Foto: Freepik 

Articolul Te doare capul când simți anumite parfumuri? Află de ce! apare prima dată în Ciao.ro.

Sursa:

Beauty & Style, Parenting, Life, Rețete & Diete, Entertainment, News

Ciao.rohttps://ciao.ro/feed/
Author: Camelia